Plantele de interior, decoratiunile noastre preferate

Plantele de interior, decoratiunile noastre preferate
Da, plantele pot fi considerate obiecte decorative. Pe lângă faptul că oferă o notă de natură și
îmbunătățesc calitatea aerului, acestea pot servi și ca o formă elegantă și funcțională de decor pentru casă. Plantele vin într-o varietate de forme, dimensiuni și culori și pot adăuga viață, textură și culoare oricărei încăperi. Indiferent dacă sunt expuse într-o jardinieră, atârnată de un perete sau plasate pe un raft, acestea pot servi ca un accent decorativ și pot spori atractivitatea estetică generală a unui spațiu. Astfel, plantele pot fi o opțiune versatilă și accesibilă pentru decorarea casei.

Cele mai bune plante pentru decorarea casei depind de mai mulți factori, cum ar fi cantitatea de lumină și temperatura din cameră, nivelul de îngrijire necesar și preferințele personale. E adevarat, daca alegi planta nepotrivita mediului si stilului tau de viata, poate fi dificil sa te bucuri de ea si vei ajunge sa regreti ca n-ai luat o statueta. Sunt unele plante, totusi, cu care risti mult mai putin, din cauza adaptarii lor la mediul interior si la conditiile specifice de crestere. Cele mai populare opțiuni includ:

Planta șarpe (Sansevieria).

Planta suculenta, cu nevoie de întreținere redusă, tolerează lumina slabă și udarea neregulată. Exista aproximativ 70 de soiuri diferite de Sansevieria, asa ca ai de unde alege sau poti chiar sa le colectionati.



Pothos (Epipremnum aureum)
Aceasta planta este ușor de întreținut, adaptabila la diferite condiții de iluminare si udare si una dintre cele mai renumite plante pentru capacitatile ei de purificare a aerului. Fiind o planta curgatoare, arata foarte frumos intr-un coș suspendat sau lasata sa atarne de pe un raft. Daca mergi la un magazin de specialitate, vei gasi mai multe variante decat banalul Telefon, Pothos-ul insumand si el vreo 50 de soiuri diferite.



Planta păianjen (Chlorophytum comosum)
La fel de comuna ca si Telefonul (Pothos), planta pajanjen este de asemenea recunoascuta pentru capacitatea ei de a purifica aerul din incaperi. Cu nevoie de întreținere redusă, tolerează lumina slabă și produce pui de plante care pot fi înmulțiti foarte usor..



Smochin lyra (Ficus lyrata)
Acesta este usor mai pretentios decat cele enumarate anterior, dar adaugă o senzație tropicală unei camere prin frunzele sale late. Preferă lumina puternică, indirectă și are nevoie de udare regulata. In apartamente, poate crește in înălțime pana la 2-3 m.



Crinul păcii (Spathiphyllum)
Planta cu forma de tufa, curăță aerul, preferă lumina scăzută spre medie și produce flori albe. Are totusi nevoie mai mare de apa, necesitand udare regulata (la 2-3 zile vara)



Planta ZZ (Zamioculcas zamiifolia)
Planta tropicala perena, cu inaltime de 45-60 cm. Are o nevoie de întreținere extrem de redusă, tolerează lumina slabă și are frunze cerate.



Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)
Crescut frecvent in apartamente pentru frunzele sale lucioase, aceasta planta are nevoie de udare regulata si temperatura peste 11 grade iarna, vara tolerand si tenperaturi mari.



Iedera (Hedera Helix)
Planta cataratoare, extrem de rezistenta, cu o nevoie scazuta de intretinere. Comuna la exterior, este crescuta cu succes si la interior. In anumite state este considerata invaziva, iar fructele sale sunt toxice pentru oameni.




Acestea sunt doar câteva exemple de plante care pot fi folosite pentru decorul casei. Este important să alegi plante potrivite pentru condițiile din casa ta și care se potrivesc cu stilul tău personal. În plus, asigura-te că cercetezi cerințele de îngrijire pentru fiecare plantă pentru a te asigura că prosperă în spațiul tau.

In alta ordine de idei, vasul pe care il alegi pentru planta ta de interior poate afecta foarte mult aspectul și senzația generală a încăperii. Iată câțiva factori pe care trebuie să-i iei în considerare atunci când alegi un vas pentru o planta de interior:


Dimensiune.
Vasul trebuie să fie proporțional cu dimensiunea plantei și a încăperii. O vas mare poate face o declarație îndrăzneață, în timp ce o vas mic poate fi mai subtil și subestimat.

Culoare

Alegeți o culoare a vasului care completează planta și decorul camerei. Un vas neutru se poate integra perfect, în timp ce o culoare îndrăzneață poate adăuga un pop de interes vizual.

Material

Diferitele materiale ale vasului, cum ar fi sticla, ceramica și metalul, pot avea proprietăți și aspecturi diferite. Ia în considerare aspectul și senzația dorită a camerei atunci când alegeți un material, la fel si tipul de planta pe care il vei pune in vas. O suculenta sta cel mai bine intr-un vas ceramic, nelacuit, in timp ce o planta iubitoare de apa ar necesita un vas care sa pastreze mai bine umezeala.

Forma

Forma vasului poate afecta aspectul general al aranjamentului plantei. Un vas înalt și subțire poate face planta să pară mai înaltă, în timp ce un vas larg și rotund poate face planta să pară mai plină.

Stil:

Vasul ar trebui să completeze stilul general al camerei. O vază modernă poate adăuga o notă contemporană, în timp ce o vază tradițională poate evoca o senzație clasică.

Un alt criteriu de alegere a vasului este tipul de planta care va locui in el.
Sticlă: ușoare și transparente, vasele de sticlă vă permit să vedeți tulpinile și rădăcinile plantei, ceea ce face ușoară verificarea nevoilor de udare. Ideale pentru orhidee, care se simt mai bine cu radacinile expuse la lumina, atata vreme cat nu stau in soare.

Ceramica: Durabile și versatile, vazele din ceramică pot adăuga o notă decorativă unei camere. Ele vin într-o mare varietate de forme, culori și stiluri. Ceramica neglazurata permite o evaporare extrem de rapida a apei, fiind ideala pentru anumite tipuri de cactusi si alte suculente cu nevoie mai aparte de intretinere (conophytum, lithops)

            

Metal: elegante și moderne, vazele din metal pot adăuga o notă contemporană unei camere. De asemenea, sunt robuste și durabile, iar la interior nu exista problema supraincalzirii din cauza soarelui. Ideale pentru plante care se uda la intervale mai mari de timp, pentru a te asigura de uscarea completa a substratului intre udari, sau pentru plantele iubitoare de umezeala.

Lemn: naturale și calde, vazele din lemn pot adăuga o notă rustică sau tradițională unei camere. De asemenea, sunt ecologice și biodegradabile. In general, sunt captusite cu o folie de plastic pentru a nu permite scurgerea apei din vas. Desi foarte aspectoase, nu sunt tocmai cele mai practice.

Plastic: Ușoare și accesibile, vazele din plastic sunt o alegere practică pentru plantele care au nevoie de udare frecventă. De asemenea, sunt disponibile într-o gamă de culori și stiluri. Desi nimeni nu le recomanda, majoritatea plantelor de interior cresc in vase de plastic pana in momentul comercializarii.

Este important să alegi un vas dintr-un material care este sigur pentru plante și care să răspundă nevoilor acestora, cum ar fi asigurarea unui drenaj adecvat. De exemplu, unele plante preferă vazele opace sau care limitează expunerea la lumină. Altele pot avea nevoie de vase cu o ventilație adecvată sau care pot împiedica stagnarea apei.


În cele din urmă, cel mai bun vas pentru planta ta de interior este cel care se potrivește stilului tău personal și îmbunătățește aspectul general al camerei. Ia în considerare factorii de mai sus și nu ezita să experimentezi cu diferite vase până când il găsesti pe cel perfect (cateva modele deosebite gasesti aici - 
https://www.evix.ro/vase-ghivece-si-suporturi-plante).

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!