Martisorul, obiceiuri si semnificatii

Martisorul, obiceiuri si semnificatii

       Intotdeauna am fost un fan al zilei de 1 Martie. Imi amintesc cum, in primii ani de scoala, obisnuiam sa ma impaunez cu toate martisoarele primite de la colegi, ca un general ce-si expune pompos medaliile. Sortuletul de la uniforma mea scolara, aia comunista, era plin de ace si zorzoanele aferente. Aveam chiar si o ordine ierarhica, primele fiind hornarii si figurinele de tot felul. Alealalte, florile de plastic, veneau cam pe la burta.
Martisorul, in forma lui fizica, este un mic talisman menit s-aduca noroc purtatorului pe tot parcursul anului in curs. Am citit multe povesti despre originea acestui obicei, dar scepticismul meu nativ nu ma lasa sa le reproduc aici. Unii o dau cu geto-dacii, altii cu Baba Dochia si cu moneda de aur (de unde atata aur?) ce simboliza Soarele si triumful lui asupra iernii. Ba mai rau, scria pe undeva cum c-ar veni de la romani si sarbatoarea zeului Marte. De fapt, in Roma antica, pe 1 Martie se sarbatorea Matronalia, un festival în cinstea Iunonei, zeiţa maternităţii, care proteja naşterile şi femeile în general. Acestea participau despletite la ceremoniile religioase şi apoi, acasă, primeau daruri de la soţi şi copii. Nici vorba de Marte. Sarbatoarea acestuia era in 14 Martie si marca deschiderea perioadelor in care se purtau razboaiele. Oricum, in Italia moderna nu pare sa mai existe vreo sarbatoare derivata din cea antica.
     Dar… in Grecia exista. Prietenii nostril greci sarbatoresc Martisorul fix ca si noi, cu snurulet alb cu rosu, pe care il poarta de obicei la mana, uneori chiar si barbatii. Obiceiul pare-se ca ar veni  din sec. al VII-lea î.Hr., cand participantii la Misterele de la Elefsina purtau rosu, alb si auriu pe mana dreapta si glezna stanga, din motive misterioase, evident. Puterea atribuita micului talisman este de a apara de razele crude ale soarelui puternic de primavara, dar si de deochi. Ca sa spun drept, eu n-am mai auzit pana acum de efectele benefice al martisorului, dar se pare ca ele sunt descrise si de Tudor Arghezi, in volumul “Cu bastonul prin Bucuresti”: „…La inceput, atunci când va fi fost acest început, mărţisorul nu era mărţisor şi poate ca nici nu se chema, dar fetele şi nevestele, care ţineau la nevinovăţia obrazului înca inainte de acest inceput, au băgat de seamă că vântul de primavara le păteaza pielea şi nu era nici un leac. Cărturăresele de pe vremuri, dupa care au venit cărturarii, făcând „farmece” au învăţat fetele cu pistrui să-şi incingă grumazul cu un fir de mătase rasucit. Firul a fost atât de bun încat toate cucoanele din mahala şi centru ieşeau în martie cu firul la gat. …Vântul uşurel de martie, care impestriţa pleoapele, nasul şi barbia, se numea mărţisor şi, ca să fie luat răul în pripă, şnurul de mătase era pus la zinţii de mart. Dacă mai spunem că firul era şi roşu, întelegem ca el ferea şi de vânt, dar şi de deochi.” Pana la citirea acestui fragment, n-am facut niciodata legatura intre snurul rosu al martisorului si sforicica rosie ce se leaga la manuta noului nascut, tot din aceleasi motive. 
     Ei, ce mai fac fain grecii este ca la sfarsitul lunii Martie sa dea snurul de Martisor jos de la mana si sa-l lege de o creanga de copac, pentru ca randunelele sa-l foloseasca in construirea cuibului.
     La noi, martisorul se poarta pana prin 9 martie acum, cu mici exceptii. Obiceiul cu legatul snurului de o creanga de copac sau un trandafir cica ar exista si el. Eu personal nu am vazut niciodata un snur de martisor atarnat in pom, dar imi place idea si tocmai mi-am propus sa adopt obiceiul. Ce am auzit recent este ca, in anumite zone din tara, se obisnuieste ca barbatii sa primeasca "martisorul" de 1 Martie de la femei, iar acestea sa-si primeasca talismanele pe 8 Martie. O fuziune a doua sarbatori apropiate ca data, dar foarte diferite in provenienta si semnificatie.
     Am observat in ultimii ani o largire a categoriei “martisor”, probabil pentru ca nu tuturor le place sa le poarte pe haine. O planta (naturala), un magnet de frigider, un semn de carte, toate pot avea aceasi semnificatie, de talisman norocos pentru anul in curs, mai ales daca le atasezi snurul rosu cu alb.
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!