Halloween - Origini, semnificație și tradiții

Halloween - Origini, semnificație și tradiții

Halloween, prima sarbatoare a sezonului rece, celebrată cu fantome, goblini și monstri din belșug, a captivat imaginația oamenilor timp de secole. Adesea asociată cu costume, bomboane și dovleci sculptați, această sărbătoare îndrăgită are o istorie bogată, plină de ritualuri străvechi și tradiții culturale. În acest articol, vom porni într-o călătorie pentru a descoperi originile, semnificația și obiceiurile prețuite care definesc Halloween-ul, precum si retinerile din jurul lui.
 



Originile Halloweenului

Rădăcinile Halloween-ului pot fi urmărite de peste două milenii până la festivalul celtic Samhain. Sărbătorit pe 1 noiembrie, Samhain a marcat sfârșitul sezonului de recoltare și începutul iernii. Celții credeau că, în noaptea dinaintea lui Samhain, granița dintre cei vii și cei morți se încețoșeaza, permițând spiritelor să cutreiere pământul. Pentru a îndepărta entitățile răuvoitoare, oamenii aprindeau focuri de tabără și purtau costume făcute din capete și piei de animale.
Pe lângă faptul că provoacă necazuri și dăunează recoltelor, celții credeau că prezența spiritelor de pe altă lume făceau mai ușor pentru druizi sau preoții celți să facă predicții despre viitor. Pentru un popor dependent în întregime de lumea naturală volatilă, aceste profeții erau o sursă importantă de confort în timpul iernii lungi și întunecate.

Până în anul 43, Imperiul Roman cucerise cea mai mare parte a teritoriului celtic. Pe parcursul celor 400 de ani în care au condus ținuturile celtice, două festivaluri de origine romană au fost combinate cu sărbătoarea tradițională celtică a Samhain.

Prima a fost Feralia, o zi de la sfârșitul lunii octombrie când romanii comemorau în mod tradițional trecerea morților. A doua a fost o zi in onoarea Pomonei, zeița romană a fructelor și a pomilor. Simbolul Pomonei este mărul, iar încorporarea acestei sărbători în Samhain explică probabil tradiția jocului cu merele (bobbing for apples) care se practică astăzi de Halloween in unele tari. Acesta consta in umplerea unui vas mare cu apa, in care se toarta merele. Avand o densitate mica, acestea plutesc la suprafata apei, iar treaba participantilor este sa le prinda cu dintii.

Pe data de 13 mai 609, Papa Bonifaciu al IV-lea a dedicat Panteonul din Roma în onoarea tuturor martirilor creștini, iar în biserica occidentală a fost instituită sărbătoarea catolică a Zilei tuturor martirilor. Papa Grigore al III-lea a extins ulterior festivalul pentru a include toți sfinții, precum și toți martirii și a mutat celebrarea de la 13 mai la 1 noiembrie.

Până în secolul al IX-lea, influența creștinismului se răspândise în ținuturile celtice, unde s-a amestecat treptat cu riturile celtice mai vechi. În anul 1000, Biserica a decretat 2 noiembrie Ziua tuturor sufletelor, o zi de cinstire a morților. Astăzi se crede pe scară largă că biserica încerca, de fapt, să înlocuiască festivalul celtic al morților cu o sărbătoare asociată, aprobata de biserică.

Ziua Tuturor Sufletelor a fost sărbătorită în mod similar cu Samhain, cu focuri mari, parade și îmbrăcăminte în costume de sfinți, îngeri și diavoli. Sărbătoarea Zilei Tuturor Sfinților a fost numită și All-hallows sau All-hallowmas (din engleza mijlocie Alholowmesse care înseamnă Ziua Tuturor Sfinților) și cu o seară înainte, noaptea tradițională de Samhain în religia celtică, a început să fie numită All-Hallows Eve (ajunul) și, în cele din urmă, Halloween.
 
 

Semnificatia Halloween-ului in momentul de fata

În timp ce semnificația originală a Halloween-ului a evoluat, esența sa rămâne înrădăcinată în confruntarea dintre mortalitate și supranatural. Este un moment în care cei vii recunosc prezența celor plecați și, în unele culturi, încearcă să comunice cu ei. În plus, Halloween-ul servește ca o reamintire a faptului că lumina poate exista chiar și în cele mai întunecate vremuri, simbolizate de felinarele strălucitoare care străpung noaptea. In Romania, multi nu au inteles semnificatia acestei sarbatori, asociind mastile si costumatiile äsa-zis inspaimantatoare cu o celebrare a diavolului. Un alt segment al populatiei, mai conservator, a ales sa respinga Halloween-ul pentru ca nu face parte din traditia nationala. Dar, pentru ca ceva sa devina traditie, trebuie doar sa-l repeti de suficiente ori. In ultimii 10 ani sarbatoarea de Halloween a devenit parte din calendarul evenimentelor de toamna, mai ales in mediul urban.
 
 

Tradiții de Halloween

Desi nu este sarbatorita cu acelasi aplomb in fiecare tara, Halloween-ul a dobandit o popularitate tot mai mare in intreaga lume. Trecem in revista careva din cele mai cunoscute obiceiuri legate de aceasta sarbatoare:

Costume: Îmbrăcatul în costume este poate cea mai emblematică tradiție de Halloween. De la fantome, spirite si zombi la supereroi și prințese, oamenii de toate vârstele se bucură de oportunitatea de a-și asuma o identitate diferită pentru noapte.

Trick-or-Treating: Această practică provine din obiceiul medieval de „suflet”, în care săracii mergeau din uşă în uşă, oferind rugăciuni pentru cei plecaţi în schimbul hranei. Astăzi, copiii îmbrăcați în costume vizitează case, scandând „trick or treat” și primesc în schimb bomboane și dulciuri.

Jack-o'-Lanterns: Sculptatul dovlecilor în modele complicate și plasarea lumânărilor în interior este o tradiție îndrăgită. Această practică provine din folclorul irlandez, care spune povestea unui bărbat pe nume Jack, osandit de diavol să rătăcească pe pământ doar cu un nap scobit și un cărbune aprins.

Case și labirinturi bântuite: un plus relativ modern la Halloween, aceste atracții au câștigat o popularitate imensă. Vizitatorii se supun de bunăvoie unor experiențe înspăimântătoare, căutând fiorul unei bune sperieturi.

Petreceri de Halloween: de la adunări înfricoșătoare pentru copii până la gale de costume elaborate pentru adulți, petrecerile de Halloween oferă o oportunitate de sărbătoare și creativitate.

Bobbing cu mere: Această tradiție, nepracticata inca la noi, înrădăcinată în practicile de divinație din trecut, implică încercarea de a mușca un măr ce pluteste în apă fără a folosi mâinile. Se credea că un astfel de lucru ar putea dezvălui viitorul soț.

Mai multe detalii despre Halloween gasiti aici: 

Halloween-ul, o tapiserie țesută din ritualuri celtice antice, influență creștină și cultura populară modernă, continuă să captiveze oamenii din întreaga lume. Este un timp în care cei vii aduc un omagiu celor plecați și îmbrățișează misterul vieții de apoi. Prin costume, bomboane și adunări comune, Halloween-ul aduce oamenii împreună în spiritul distracției, fricii și festivității. Pe măsură ce luna răsare pe 31 octombrie, ea poartă cu ea farmecul acestei sărbători onorate de timp, unind generațiile într-o sărbătoare a vieții, a morții și a tot ceea ce se află între ele. Desi la noi in tara a fost intampinata cu multe preconceptii si inteleasa gresit de o buna parte a populatiei, Halloween-ul castiga tot mai multa popularitate printre copii si adulti deopotriva. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!