Ziua Femeii, asa cum o stim azi
03 Martie 2021
|
Obiceiuri, sarbatori si traditii
8 Martie. Ziua Internationala a Femeii, adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunarii Generale a ONU. Trecut-au vremurile cand era doar “sarbatoarea mamei”, ca in copilaria mea, cand veneam de la scoala si ii recitam mamei aceeasi traditionala poezie in fiecare an. De fapt, era un cantecel idiot. Si acum il stiu.
Obiceiul a plecat din Statele Unite, unde, in anul 1909, s-a serbat pentru prima data Femeia, la initiativa Partidului Socialist American. De-a lungul anilor ce au urmat, europenii au preluat idea, initial tot in cadrul Internationalei Socialiste, adoptata apoi de femeile muncitoare din Rusia si acaparata de propaganda comunista. Cum nu am nici o intentie sa tin vreo lectie de istorie, scurtez toata povestea si ma rezum la faptul ca 8 Martie devine sarbatoare oficiala mai intai in Uniunea Sovietica, iar dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, se raspandeste odata cu puterea comunista. Era o sarbatoare a mamei, a mamei muncitoare in uzina si a rolului ei in societate. Urat si sublim in acelasi timp, daca stam sa ne gandim.
Dupa 1989, conotatiile politice au disparut, ramanand insa obiceiul. Treptat, Ziua Mamei a redevenit Ziua Femeii. In 2010, Romania a adoptat sarbatorirea oficiala a Zilei Mamei in prima duminica a lunii Mai, dar asta este prea putin stiut. 8 Martie e Ziua Femeii, a femeilor de azi si de ieri, chinuite si discriminate candva, apreciate insa acum.
Eu sunt o mare adepta a sarbatorilor, indiferent de originea lor. Realitatea este ca, prinsi in rutina cotidiana, nu ne oprim sa spunem “Te iubesc!”, “Ma gandesc la tine.”, “Ma bucur ca existi!’ sau “Multumesc!”, pana nu ne trage ceva de maneca. Ca si in cazul altor sarbatori, mult mai controversate decat aceasta. Sigur ca putem sa ducem flori in orice zi, dar cati o facem?
Nu e mult si nu e greu. Stereotip, dar “gestul conteaza”.