Obiceiul reducerilor masive de Black Friday a fost preluat de niste ani buni si la noi in tara. Putini stiu insa care este data oficiala a acestui eveniment si de ce-ul din spatele ei.
Se pare ca totul ar fi pornit de la obiceiul americanilor de a inunda magazinele a doua zi dupa Thanksgiving (sarbatoare americana pornita de la primii colonisti, in semn de multumire pentru ceea ce le-a fost oferit pe noul continent). Calculata acum ca fiind prima vineri de dupa Thanksgiving, Black Friday marcheaza inceputul sezonul de cumparaturi de iarna.
Dar sarbatoarea Marilor Reduceri nu a avut intotdeauna aceasta conotatie voioasa. Aparut ca si termen undeva intre anii 1950 – 1960, Black Friday a fost denumirea pe care politistii din Philadelphia l-au folosit ca sa-si verse naduful pe aglomeratia si inghesuiala cauzate de acest eveniment. Si nu doar atat. Se pare ca muncitorii din comert isi facusera obiceiul de a absenta de la serviciu pe motiv de boala, in vinerea de dupa Thanksgiving, contribuind si mai mult la haosul general.
Evident ca aceasta conotatie negativa pe care a luat-o denumirea zilei cu reducerile nu a fost pe placul comerciantilor, asa ca au incercat sa-i dea o intorsatura pozitiva. Sunt binecunoscute eforturile facute de un anumit departament de PR pentru a schimba Black Friday in Big Friday, cu scopul de a-i intari in acest fel reputatia de zi fericita petrecuta cu familia la cumparaturi.
Big Friday n-a prins la publicul larg, dar eforturile comerciantilor au fost, pana la urma, rasplatite, Black Friday ajungand sa fie recunoscuta astazi la nivel global ca Ziua Reducerilor. Cu toate acestea, febra discount-urilor nu a ajuns inca sa egaleze febra cumparaturilor de Craciun, cea mai aglomerata zi de cumparaturi a anului fiind, conform statisticilor, Duminica de inainte de Craciun. Dar, pana atunci, mai avem putin.